Sitik's Blog

Gula diperbuat daripada 2 molekul atau dikenali sebagai gula ringkas, iaitu fruktos dan glukos. Fruktos berlebihan disimpan sebagai lemak oleh hati manakala glukos berlebihan pula meningkatkan kandungan gula dalam darah yang menyebabkan badan merembeskan insulin (hormon yang bertindak bagi proses penyimpanan lemak). Kedua-dua jenis gula ringkas ini menyebabkan kita berselera untuk makan yang manis-manis dan selalu rasa lapar.

Tidak dinafikan kebanyakan kita makan terlalu banyak gula setiap hari. Selain daripada gula semulajadi yang terdapat dalam makanan sihat seperti buah-buahan dan sesetengah sayuran (seperti jagung, beets, dan ubi kentang), lebih daripada 50% gula yang diambil setiap hari bersumber daripada makanan diproses. Walaupun sesetengah makanan tidak terasa manisnya, tetapi terdapat kandungan gula tersembunyi yang tinggi dalam makanan tersebut.

Gula juga banyak terdapat dalam kicap, sos tomato, salad dressing, yogurt berperisa, sos barbecue, biskut kering, sop, dan hampir semua makanan diproses.

Kebanyakan industri makanan menggunakan gula dan sirap jagung berfruktos tinggi yang murah…

View original post 177 more words

Advertisements

~ by nuox on February 17, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: