Sitik's Blog

Padi ialah tumbuhan monocot, Oryza sativa (Padi Asia) dan Oryza glaberrima (Padi Afrika), yang menghasilkan beras yang menjadi diet pembekal tenaga utama dunia (20%), dikuti oleh gandum (19%) dan jagung (5%). Beras menjadi makanan ruji bagi penduduk di Asia Timur, Asia Tenggara, Asia Selatan, Timur Tengah dan Hindia Barat.

Beras menjadi sumber karbohidrat (89%) dan fiber yang penting, protein (7%), lemak (4%), Vitamin (E dan B), di samping membekalkan mineral seperti magnesium, manganese, potassium, dan selenium. Beras pecah kulit (beras yang cuma melalui proses penggilingan padi pertama) mengandungi bran (dedak) yang baik untuk kesihatan kerana ia mengandungi vitamin dan bahan aktif yang membantu tubuh melawan pelbagai penyakit, seperti mikrob perut (Salmonella).

rice-infographic-662x1024


Secara amnya, beras boleh dikategorikan mengikut saiz, iaitu:

1. Beras pendek (saiz <5.2 mm panjang)

Beras ini berbentuk bulat dan pendek. Apabila dimasak, ia melekat kerana kandungan kanji yang tinggi.

Contoh:

a. Beras sushi (mutiara)

Beras iniā€¦

View original post 423 more words

Advertisements

~ by nuox on January 28, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: